Hyvää Uutta Vuotta 2007
31.12.2006 Klo 23.31
Vuosi vaihtui!

Vuosi 2006 jää historiaan suurten muutosten vuotena. Eduskunnassa ja Pirkkalassa on keskusteltu ja keskustellaan kuntien tulevaisuudesta.

Valtiovalta on hyväksynyt laajan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen, jonka tavoitteena on turvata kuntien mahdollisuudet vastata velvoitteistaan. Yhtenä päämääränä on kuntien lukumäärän selkeä vähentäminen.

Puitelain tarkoituksena on vahvistaa kunta- ja palvelurakennetta, kehittää palvelujen tuotantotapoja, johtamista, ohjausta ja organisointia,uudistaa kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmä sekä tarkistaa kuntien ja valtion välistä tehvänjakoa.

Tavoitteena on hillitä menojen kasvua ja parantaa tuottavuutta. Uudistusta tarvitaan.

Kuitenkin Pirkkalan tapaisessa kunnassa, jonka väkiluku on ylittynyt yli 15000 asukkaan rajan ja joka todennäköisesti jatkossakin on voimakkaassa kasvussa, pystyy tekemään sen johtopäätöksen, että taloudelliset syyt eivät estä Pirkkalaa jatkamasta itsenäisenä kuntana.

Tänä vuonna vietämme kuntamme 85-vuotisjuhlavuotta. Kysymme, mitkä ovat niitä voimavaroja, jotka auttavat meitä kulkemaan kohti tulevaisuutta, jonka ainoina varmoja asioita ovat muutokst ja epävarmuus?

Meillä on kuitenkin toivo. Olemme saaneet esimerkkejä siitä, että maailma voi muuttua uskomattomalla tavalla. Varmasti, Hän, joka maailman loi, ei anna meidän tuhoutua omaan vajaavaisuuteemme. Kriisien kautta niin ihmiskunta kuin yksityinen ihminenkin jalostuu kohti lopullista päämäärää, hengen valoa.

Kiitän sukulaisia, ystäviä, tuttavia ja tuntemattomia kuluneesta vuodesta ja toivotan kaikille mielentyyneyttä, uskoa ja luottamusta alkavan vuoden monissa vaiheissa.
Pimeydestä valoon
24.12.2006 Klo 00.08
Hyvä, lämmin, hellä...

Olen lapsesta asti ollut jouluihminen. Muistan vieläkin elävästi, miten ihanalta tuon suuren juhlan odotus tuntui. Vuosi vuodelta havahdun siihen, että muistelen lapsuuteni jouluja ja yritän jollain lailla tavoittaa senaikaisia tunnelmia ja elämyksiä.

Lapsuuteni jouluista muistuu mieleeni usein se, kun lähdimme äitini, siskoni ja veljeni kanssa kirkkoon. Oli pimeää, pakkasta ja tähdet loistivat taivaalla.

Matkaa oli noin kolme kilometriä. Usein matkasimme jalkaisin tai potkukelkalla, joskus naapurin sedän hevosen kyydissä.

Aikuisiässä olen kokenut paljon hyvin erilaisia jouluja. Jouluna halutaan kokoontua yhteen koko perhekunnan voimin, hiljentyä arjen keskellä ja nauttia toinen toisensa läsnäolosta. Joulua vietimme usein mieheni vanhempien luona.

Mummolle ja äijälle on tärkeää tavata lapsensa ja lapsenlapsensa. Myöskään meille yhteisestä tapaamisessa ei jää epäselväksi, kuka on porukan keskipiste. Leevi kolmivuotias on selvästi mummon silmäterä.

Lapsenlapseen suhtautuu eri lailla kuin omaan lapseen. Lapsenlasta tulee kuunneltua enemmän ja hänestä pystyy nauttimaan eri tavoin kuin aikanaan omasta lapsesta.

Joulu, kuten muutkin pyhät, on useassa perheessä kaikkea muuta kuin onnellisen yhdessäolon aikaa. Joillakin odotukset ovat liian korkealla ja toisia hiljaiselo tressaa. Kiireinen elämänryhmi on vienyt monelta kyvyn kohdata toisensa.

JOULURUKOUS

Kiitämme sinua joulusta ja kaikesta siitä hyvästä, mitä olemme saaneet: ruoasta, vaatteista, kodista ja vanhemmista, sukulaisista ja ystävistä. Auta meitä olemaan kiitollisia ja anteliaita ja halukkaita jakamaan osattomille siitä, mitä itse olemme sinulta saaneet.

Rukoilemme kaikkien niiden puolesta, jotka elävät sodan jaloissa. Ole heidän kanssaan ja anna maailmaamme rauha. Siunaa kaikkea niitä, jotka tekevät työtä sen puolesta, että saisimme elää rauhassa.

Ole kaikkien niiden kansssa, jotka viettävät joulua kaukana sukulaisista ja ystävistä. Anna heidän kokea, että sinä olet heidän kanssaan.

Pyydämme siunaustasi kodillemme ja perheellemme. Auta meitä pitämään huolta toisistamme ja kiittämään toisistamme. Siunaa maatamme ja kansaamme. Aamen.

Toivon sydämmestäni, että tämä joulu jäisi mahdollisimman monen ihmisen mieleen rauhan, lämmön ja toisesta välittämisen juhlana.

Hyvää ja siunattua joulua kaikille!
Joulurauhaa
21.12.2006 Klo 23.10
Joulurauhaa odotellessa

Tänä aamuna sain silmäni auki nopeasti. Aamulehdessä oli Tuki-Einarin vastaus kirjoitukseeni maatalouspolitiikasta.

Tuki-Einari oli tietoisesti lukenut kirjoitukseni väärin tai halusi tahallaan vääristää tietojani.

Kirjoitukseni tarkoitus oli saada muutos maatalouspolitiikkaan.

Olen pettynyt maatalouspoliittiseen keskusteluun Suomessa. Keskustelun voima pitää olla siinä, että jonkun esittämä idea jalostuu toteuttamiskelpoisuuden asteelle. Meillä maatalouspoliittinen keskustelu näyttää kuitenkin kilpistyvän siihen, että uusien asioiden esittäjät otetaan vastaan vaikenevalla vihamielisyydellä.

Nyt jos koskaan tarvittaisiin keskustelua maatalouden tulevaisuudesta. Tarvittaisiin keskustelua sen pohjaksi, millaisen maatalouden me tässä Suomen maassa haluamme. Ja mitä kukin on siitä valmis maksamaan.

Minusta ainoa asia joka nykytilanteessa on varma, on se, että menneeseen aikaan ei ole paluuta. Maatalous on meillä muutospakon edessä riippumatta siitä mitä EU:n maatalouspolitiikka sanoo.

Minusta tuntuu, että muutoksen välttämättömyys tajutaan paremmin maaseudulla kuin sitä palvelevissa virkamieskunnissa. Maatalouskeskustelun aloitteen ovatkin ottaneet maatalousyhteisön ulkopuoliset tahot. Tämän seurauksena maataloutta koskevat päätökset tehdään entistä enemmän maatalouyhteisön ulkopuolella, kohta edes asianomaisilta kysymättä.

Maaseudun ihmisten kannalta kehityssuunta pahenee, elleivät maatalouden mielipidevaikuttajat osaa kääntyä menneisyyden tuijottamisesta tulevaisuuteen, ja samalla opi itse vapaata mielipiteiden vaihtoa.

Suomen liittyminen EU:n oli todella vakava asia. Olisi suuri asia, jos kotimainen ruuan kulutus pystyttäisiin nykyisessä määrin tyydyttämään oman maan tuotteilla.

Tämä tulisi nyt kertakaikkiaan saada menemään läpi, että tuotanto olisi kysyntälähtöistä. Viljelijöiden olisi tuotettava entistä paremmin sitä, mitä kuluttajat haluavat.

Tätä halusin viestittää kirjoituksellani.
Valtuuston talousarviokokous 18.12.2006
19.12.2006 Klo 06.03
Kovan päivän ilta

Pirkkalan kunnan valtuusto käsitteli eilen iltaisessa kokouksessa kunnan ensi vuoden talousarviota ja kahden seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaa.

Itse luonnehtisin talousarviota suvantokauden budjetiksi. Tulevan vuoden palvelutarpeisiin on varattu rahaa vielä realisesti. Leikkuria ei ole käytetty.

Tulevaisuudessa on ryhdyttävä palvelujen "jonkilaisiin uudelleen järjestelyihin". Kuntien palvelu- ja rakenneuudistus osaltaan edellyttää muutosten toteuttamista parin vuoden kuluessa.

Mitä tulee kuntamme velkaan, niin minulle, sinulle ja teille ja kaikilla muilla Pirkkalaisilla on velkaa 2700 euroa jokaisella. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin maamme kunnissa keskimäärin.

Kokonaisvelkamäärä kunnalla oli vuonna 2005 yli 22,5 miljoonaa euroa ja konsernilla 44 miljoonaa euroa. Kun kaikki lainat lasketaan yhteen velkaa on noin 5400 euroa per/ kuntalainen.

Vastuu velanotossa painaa armottomasti. Onko valtuutetut ja virkamiehet tehneet kaikkensa, että velkaantuminen pysähtyisi ja että ehtisivät itse myös maksumiehiksi?

Rajut investoinnit, joita on tehty liian lyhyellä aikataululla ovat kasvattaneet kunnan velkataakkaa. Henkilöstöä ei ole mitoitettu nykypäivän edellyttämällä tavalla riittävän ajoissa. Vasta nyt tajutaan, että jotain on tehtävä, vai tajutaanko, vaikka tästä olen saarnannut kunnassa jo monia vuosia.

Velkamäärä ei olisi lisääntynyt, vaikka kunta olisi panostanut Färmin alueen vesihuoltoon. Tulojakin olisi tullut mm. liittymismaksutuloina.

Esitin kunnanhallituksessa ja valtuustossa määrärahaa Färmin alueen kunnallistekniikan rakentamiseen. Mutta äänestyksessä sitä kannatti 8, tyhjää äänesti 6 ja loput äänestivät ei.

Miksi tämän päivän itsekkäät päättäjät, ette aja kuntalaisten etua? Kunta on kuntalaisia varten. Valtuustossa pitäisi ymmärtää, että palvelujen kehittämistä tarvitaan myös Läntisen ohitustien toisellakin puolen. Itse ainakin haluan turvata tasavertaisen kohtelun kaikille kuntalaisille.

Onko mahdollisesti kunnan luottamuselimissä liikaa kunnan viranhaltijoita, joka ei ole kehityksen kannalta hyvä asia. On helppo olla vaatimassa investointeja ja veronkorotuksia sekä vastustamassa henkilöstön vähennystä, kun on kunnassa töissä.

Se on niin, että sen lauluja laulat, jonka leipää syöt!

Joulukuusta hakemassa
17.12.2006 Klo 18.53
Viikko jouluaattoon

Tänä aamuna lähdimme Pekan, Mustin (Lapin pystykorvan ) kanssa etsimään joulukuusia. Niitä piti hakea kaksi kappaletta.

Kun saavuimme perämetsään Vähänaisten järvelle aurinko heloitti lämpimästi. Menimme katsomaan uutta rakenteilla olevaa tietä Kurikasta - Linnakorpeen. Huomasimme, että alueelle oli syntynyt syvä kaivaus, joka oli veden vallassa. Pitkästä aikaa näin metsässä ihan lumivalkoisen jäniksen. Mustille tuli kiire haistoi jälkiä.

Metsätöitä riittää meille. Niin paljon oli tuulen kaatamia puita. Metsässä on mukava liikkua mieli rauhoittuu . Metsä on lähellä asutuskeskustaa. Heille on tehty hieno ulkoilureitti, jota voi käyttää hiihtämiseen, juoksemiseen, kävelemiseen ja koiran ulkoiluttamiseen. Niinpä siellä tapasimme monelaista kulkijaa.

Joulukuusen etsiminen on aina vaikeaa. Niin paljon on hienoja kuusia, että on vaikea valita. Aina kun katselee kuusipuuta ylöspäin yhdeltä suunnalta se näyttää sopivalta. Mutta kun kääntyy katselemaan puuta toiselta puolelta niin siinä on harvat oksat.

Kaksi tuntia kun kävelimme ja ihmettelimme niin vihdoin viimein kuuset löytyivät. Pekan valitsema kuusi oli kapea ja pitkä niin kuin itsekin. Minun kuusi oli tuuhea ja leveä, joka näytti ihan sopivalta.

Nyt ei muuta, kun kuuset autoon ja kotimatkalle. Mustikin oli tyytyväinen kuusten valintaan siltä ainakin vaikutti. Kotiin tultuamme kannoimme kuuset navetan vinttiin odottamaan jouluaattoa.

TYÖTTÖMYYS
16.12.2006 Klo 03.30
Ydin on yrittäjyys

Päivällä kävi liikkeessäni eräs asiakas, jonka kanssa keskusteltiin vakavasti Suomen, yrittäjyydestä, työllisyydestä ja presidentin vaaleista. Olimme tavanneet viime eduskuntavaalien alla Sokoksen edessä, jossa olin ollut jakamassa vaalimainoksia. Olimme silloin keskustelleet myös yrittäjyydestä ja työttömyydestä.

Hänen mielestään Keskustan pitäisi kaivaa se vanha työreformi esille. Olin hänen kanssaan samaa mieltä. Suomen yhteiskunnan kipein ongelma on rakenteellisesti muuttunut työttömyys, jonka seurauksena suuri osa väestöstä uhkaa syrjäytyä.

Työttömyysongelmaan ja työelämän murrokseen on vastattava rakenteisiin ulottuvalla työuudistuksella. Uudistuksessa on yhdistettävä työttömien, työssäkäyvien ja yrittäjien edut työttömyyttä vähentävällä tavalla.

Uskaltaako Keskusta olla näin uudistuskykyinen onkin toinen juttu? Mitä me pelkäämme? Yrittäjänä olen tottunut puuttumaan epäkohtiin ja arvostelemaan voimakkaasti sellaisia päätöksiä, joita tehdään vaan miellyttääkseen toisia. Ne eivät pitkän päälle ole oikeudenmukaisia.

Kahdeksan vuoden takaisista presidentin vaaleista olimme yhtä mieltä. Silloin olisi pitänyt valita presidentiksi Esko Aho.

Ja lopuksi, yhtä mieltä olimme myös siitä, että Suomen toimivan talouden ydin on yrittäjyys, niin toiminnan muotona kuin elämänasenteenakin.

Eduskunnan yksi tehtävä on edistää yrittäjyyttä, huolehtia siitä, ettei kilpailuolosuhteita vääristetä ja että yrittäjällä on mahdollisuus taloudelliseen onnistumiseen.

Joel Hallikainen Pirkkalassa
14.12.2006 Klo 21.40
Pirkkalan kirkossa 14.12.2006 klo 19

Tänä iltana Pirkkalan kirkkosalin tuolit täyttyivät ja lisätuolia piti etsiä muualta. Joel Hallikaisen kirkkokonsertti veti kirkkosalin täyteen väkeä.

Viihteen monitaituri esitti 14 kappaletta. Suurin osa hänen esittämistään lauluista oli hänen omasta tuotannostaan. Mieleenpainuvin oli Sylvian joululaulu. Siitä tuli lapsuus mieleen Karungin kirkossa joskus viisikymmentä luvun lopussa.

Jouluun aikaan olimme koululaisten kanssa esittämässä jouluevankeliumia kirkkossa. Olen monta kertaa muistellut sitä esitystä. Kirkon alttarin edessä saimme esittää. Kasattiin puita, sitten punainen vaate puiden päälle ja taskulamppu sisään se näytti ihan oikealta nuotiolta.

Kun ohjelma oli loppunut ja siivottu paikat. Kysyin kirkkoherra Ilmari Hulkolta, että saanko laulaa Sylvian joululaulun tuolta ylhäältä parvelta. Kirkkoherra vastasi, että kirkkossa ei saa laulaa joululauluja.

Se oli sitä aikaa. Kaikki muuttuu, kaikki muuttuu entiselleen ei mikään jää.



Keskiviikko 13.12.2006
14.12.2006 Klo 00.21
Terveiset Helsingistä

Olin tänään Suomen Keskustan yrittäjäpoliittisen neuvottelukunnan kokouksessa Helsingissä. Kokouksessa valittiin puheenjohtajaksi kansanedustaja Mauri Salo ja varapuheenjohtajaksi Raili Naskali. Toimikausi on kaksi vuotta.

Myös Keskustan puoluehallitukseen valittiin neuvottelukunnasta varsinaiseksi jäseneksi puheenjohtaja ja varalle varapuheenjohtaja.

Yllätysvieras kokouksessa oli KOK kansanedustaja ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Eero Lehti. Hän ehdotti elinkeinoministeriä seuraavaan hallitukseen.

Jämäkän puheen piti puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Hän käsitteli puheenvuorossaan Keskustan asemaa ja tulevaa kampanjaa eduskuntavaaleihin liittyen. Hän sanoi mm. "on tulossa tiukka vaali, jossa voittaja selviytyy muutaman tuhannen äänen erolla. Se tarkoittaa yhtä eduskuntapaikkaa.

Keskusteluissa tuotiin esille hyväksyntä Korhosen esittämiin ajatuksiin. Puheenvuoroja käytettiin yrittäjyydestä, työttömyydestä, YT-lakiehdotuksesta, verotuksesta ja työelämän kehittämistarpeista.

Ihmeteltiin? Miksi työtä ei kannata ottaa vastaan? Ja sitä, kuinka hyvin Tanskassa on osattu hoitaa työttömyys, siellä on 1,5 % työttömyysaste.
Maanantai 11.12.2006
11.12.2006 Klo 23.34
Sateinen ja tuulinen päivä

Aamu alkoi sillä, kun alustin ruisleipätaikinan. Tarkoitus on paistaa huomenna kunnon ruislimppuja.

Illalla olin kunnanhallituksen kokouksessa, joka näyttää olevan tämän vuoden viimeinen kokous. Asioitakaan ei ollut paljon. Tärkeimpiä asioita olivat ruokapalvelun toimintojen keskittäminen suureen yksikköön päätös siitä tehdään tammikuussa v.2007 ja peruspalvelujohtajan valitseminen seuraavassa valtuuston kokouksessa eli ma 18.12.06 pidettävässä valtuuston kokouksessa. Hyviä ehdokkaita on tarjolla. Valtuusto valitsee parhaan johtajan.

Ensi maanantaina käsitellään valtuustossa ensi vuoden talousarvio. Itse aion esittää Färmin alueen kunnallistekniikan rakentamiseen määrärahaa. Toivon, että kaikki valtuutetut kannattavat esitystäni. Ihmisille puhdas vesi on tärkeä.

2. adventtisunnuntai 10.12.2006
10.12.2006 Klo 20.26
Hieno päivä

Tämä päivä alkoi samalla tapaa, kuin niin monet aikaisemmatkin päivät niiden 16 kuukauden aikana, kun olen käynyt tässä oman työn ohella joka päivä auttamassa pian 90 vuotiasta vanhusta, joka virkeänä ja elinvoimaisena asuu vielä kotona. Kaurapuuron ja kahvinjuonnin jälkeen suuntasin matkani Tampereelle lähimmäisen auttamiseen.

Lähdin aamulla kello 7.00 jälkeen ja ajattelin, että teen työni äkkiä ja sitten ehdin vielä kirkkoon. Suunnitelmiin tulee aina vähän mutkia, niin tänäkin aamuna. Kun olin työni tehnyt vanhus sanoi, että siellä on kermaa paistappa kakku. Niinpä sitten kakku paistettiin ja hyvä tuli. Olin kotona klo 11.00.

Kotona odotti mieheni tekemä makkarasoppa. Taas lähdettiin varsinaiseen ansiotyöhön Tampereelle klo 12.00 piti olla liikkeessä. Mukava oli tulla Kuninkaankadulle, siellä ihmiset tekivät jo näyteikkunaostoksia.
Neljään asti päivystin ja sitten iltapuuron keitoon vanhukselle.

Kello 18.00 osallistuimme mieheni Pekan kanssa Mieskuoro Laulajien Joulukonsertiin Pirkkalan kirkossa. Mahtava konsetti. Kirkko oli tupaten täynnä. Siitä kannatti maksaa 10,- euroa tuotto meni hyvään tarkoitukseen. Vieläkin korvissa soi Varpunen jouluaamuna niin kauniisti ne lauloivat. Väliajalla kirkkoherra Juhani Husa piti hienon puheen ja yhteislauluna saimme laulaa En etsi valtaa loistoa ja Kun joulu on. Tunnin kestävä konsertti oli mieleenpainuva.

Kotiin tultuani aloin lämmittää leivinuunia se on minun joka toinen päivä tehtävä, että talo pysyy lämpimänä. Nyt on kello 22.20 ja lähden pistämään pellit kiinni. On aika lähteä nukkumaan, huomenna on kova työpäivä ja kunnanhallituksen kokous.
Hyvää yötä kiitos tästä päivästä.