TOTUUDEN JA OIKEUDENMUKAISUUDEN KESKUSTA
13.06.2010 Klo 12.57
EI KELVANNUT KESKUSTALLE VANHAT?

Terveisiä Keskustan puoluekokouksesta Lahdesta, jossa sain Moilasen Anjan kanssa olla Pirkkalan virallisina edustajajina valitsemassa Keskustalle uutta puheenjohtajaa, varapuheenjohtajia ja puoluesihteeriä. Lahden Suurhalliin oli kokoontunut lähes 2500 virallista ja saman verran epävirallista kokousedustajaa.

Lauantai aamuna kokous alkoi jo kello 7.30 valiokuntien kokouksilla. Kello 9.00 poliittisen tilannekatsauksen piti Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Matti Vanhanen. Hän kertoi puheessaan, että täällä Lahdessa teemme merkittäviä päätöksiä Keskustan tavoiteohjelmasta. Keskustassa on aidosti erilaisia mielipiteitä ja meillä jokaisella on oikeus tuoda niitä esiin. Jos ei ole erilaisia näkemyksiä ei ole ideoita. Viisaasti sanottu.

Keskustan tulevaisuuden tavoitteita on työ, turva ja vihreys. Keskustan tehtävä on puolustaa suomalaista työtä. Tämän maan rakentamiseen tarvitaan jokaista suomalaista. Keskustalaiseen Suomeen kuuluu koko maa ja koko kansa.

Keskusta on ollut johdonmukaisesti heikomman puolella: mm korottanut
pienempiä äitiys-, isyys- ja vanheimpainpäivärahoja, kodinhoidontukea ja pienempiä eläkkeitä sekä alentanut ruoan arvonlisäveroa. Yrittäjyyden eteen keskusta on tehnyt enemmän kuin edelliset sinipunahallitukset yhteensä.

Matti Vanhasen puheen lopussa kajahti haikeus olihan tämä hänen viimeinen puheevuoro puolueen johtajana. Hän lupasi tehdä työtä tämän upean Keskustan arvojen, aatteiden ja ihmisten puolueen eteen myös tulevaisuudessa.

Yleiskeskustelun jälkeen seurasi puheenjohtaja ehdokkaiden esittely. Jos esittelypuheenvuoron jälkeen pitäisi valita hän olisi ollut Mauri Pekkarinen, joka piti hyvin tunteikkaan puheen. Mielipidemittaukset, keskustan jotkut kansanedustajat ja keskusta ministereiden vahva tuki nostivat kuitenkin Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi Mari Kiviniemen. Mari Kiviniemi on vahva ja vastuullinen keskustalainen. Uskon, että hän tulee pärjäämään tulevassa pääministerin tehtävässä, joka ei tule olemaan helppo.

Varapuheenjohtajavalinnat menivät melkein nappiin. Antti Rantakankaan olisin halunnut jatkavan. Keskusta haki uutta linjaa ja sitä saatiin myös puoluesihteeri vaihdettiin. Aika näyttää olivatko oikeat valinnat. Jarmo Korhonen sanoi: valinnat tehty pulinat pois. Henkilökohtaisesti olisin toivonut, että jotain vanhaa pysyvää olisi säilytetty. Vanhana jatkaa vaan Tuomo Puumala.

Niin se on, että viralliset kokousedustajat ovat valinneet kansanvaltaisesti puolueelle uuden johdon. Valittu viisikko lähtee luotsaamaan puolueettamme kohti seuraavia eduskuntavaaleja, joissa itsekin saan olla ehdokkaana.

Mutta helppoa ei tule olemaan puolueen puheenjohtaja Kiviniemen tehtävä maan hallituksessa. Hallituksen on tultava ulos kuorestaan. Sen on kerrottava tavoitteistaan ja annettava mahdollisuus keskustella niistä. Maan hallitus on mielestäni epäonnistunut talouspolitiikassaan. Tässä tilanteessa onkin kysyttävä keskustan ministereiltä, miten hallitus aikoo huolehtia tärkeimmästä tehtävästään, Suomen talouden tervehdyttämisestä.

Julkista taloutta on paisutettu ja elintasoa kohotettu kansantalouden velanottoa lisäämällä. Tällä tavoin on kasattu vaikeuksia tuleville vuosille ja hallitukselle. Velanotossa on kysymys poliittisen johtajan vastuusta. Näyttää siltä, että kunnissa ja maan hallituksessa ei välitetä velan määrästä, koska kukaan ei kanna siitä poliittista vastuuta! Luulen, että tässä suhteessa päättäjät erehtyy!

Maan hallituksella on vastuu Suomen talouspolitiikasta nyt ja tulevaisuudessa. Talous on tasapainotettava nopeasti, vaikeuksien kasaaminen tuleviin vuosiin on lopetettava. Ja talous on tasapainotetteva siten, ettei syyttömät kansalaiset eivät joudu kohtuttomasti kärsimään veronkorotuksilla. Tämä edellyttää ennen muuta tiukkaa, mutta samalla ehdottoman oikeudenmukaista finassi- ja tulopolitiikkaa.

Jokaisella meillä on oma tiemme ja monet asiat ymmärrämme ja uskommekin eri tavoin myös politiikassa. Uskon, että keskustan poliittiselle työlle on tarvetta myös tulevaisuudessa. Täällä Suomessa tarvitaan niitä, joilla on tuntumaa eri-ikäisten ihmisten ongelmiin ja halua lähteä tekemään töitä niistä heikompien kanssa.

Päivä puoluekokouksessa hupeni iltaan asti. Sain kohdata vanhoja tuttuja ympäri Suomea. Saimme myös Anjan kanssa lyödä kättä pääministeri Vanhasen kanssa. Sain kiittää häntä siitä työstä ja niistä vuosista joita hän on meidän keskustalaisten ja ihmisten eteen tehnyt. Vanhannen on ollut valtiomies, joka on osoittanut todellisen johtajuuden. Varmasti moni tulee kaipaamaan häntä puolueessa. Olen aivan varma, että monia vaikeita kohtia tulee olemaan vielä maan politiikassa. Mutta onneksi on totuuden ja oikeudenmukaisuuden, mutta myös rakkauden Jumala, joka on selvemmin puhuva. Hän etsii ja kantaa heitä, jotka häneen turvautuvat. Omalta osaltani Jumala on yhä tärkeämpi tulevaisuuden ja toivon tuoja. Siunatkoon Keskustan uutta johtoa ja meitä kaikkia oikeudenmukaisuuden ja armon Jumala.






KUNNAN TALOUDEN TERVEHDYTTÄMINEN
01.06.2010 Klo 04.44
TALOUSPOLITIIKKAAN TERVEHDYTTÄMISOHJELMA

Pirkkalan kunnassa kulunut vuosi merkitsee valtuuston poliittisen linjan etsimistä ja eri puolueiden välillä vallitsevien näkemyserojen selkeyttämistä. Hyvänä esimerkkinä tästä on viikko sitten hyväksytty yhteinen hallitusohjelma sopimus, jonka allekirjoittivat kaikki valtuutoryhmien puheenjohtajat. Hallitusohjelma ei ole pikkutarkasti kirjoitettu vaan yleispiirteinen.

Keskusta korosti omissa kannanotoissaan yrittämistä ja säästämistä tukevaa talouspolitiikkaa, kasvun pysäyttämistä ja tiukkaa, mutta sosiaalisesti oikeudenmukaista budjektipolitiikkaa. Vastuuta pitää ottaa taloudesta ja toiminnoista. Kunnan pitää myös kiinnittää erityistä huomiota palveluprosessin tehokkuuteen kuntatalouden näkökulmasta ja toimivuuteen asiakasnäkökulmasta sekä siihen, että toimintaa kyetään tehokkaasti ohjaamaan ja seuraamaan.

Kunnan taloudessa lainan lisäys on hulvatonta. Joskus tuntuu, että eurojen ymmärtäminen on vienyt tolkun virkamiehiltä ja päättäjiltä. Lainojen takaisinmaksusta olisi tehtävä suunnitelma, aikataulu ja keinot hyvän hallintotavan mukaisesti. Suunnitelmallisuus ja vastuullisuus lainan otossa ja lainan takaisinmaksussa pitäisi olla päivänselvä asia. Kunnassa pitäisi osata myös määrätä henkilöstön määrä suhteessa kunnan väkilukuun ja järjestettävien palvelujen perusteella.

Täällä Pirkkalassa tarvitaan uusia asioita. Eipä tässä maassa ole pitkään aikaan mitään muuta hoettukaan kuin uusia asioita ja uusia ajatuksia ja sen näköistähän tämä lama nyt onkin, että koko ajan on vain tuotu uutta ja uutta, eikä mitään tehdä kunnolla ja loppuun saakka.

Taantuma tai mikä onkin, sehän on juuri uusien ajatusten tulosta. Niistä ei tosiaankaan ole pulaa, mutta liian kanssa niitä kyllä on. Täällä Pirkkalassa ollaan onneksi hallitusohjelmassakin vielä vanhojen ajatusten varassa ja pärjäillään kohtuullisesti.

Viikko sitten käsiteltiin myös kunnan henkilöstökertomusta. Henkilöstön poissaolot ovat yhteensä 22986 kalenteripäivää. Sairauslomia kertyi yhteensä 973 henkilölle. Poissaolopäivien ja sairauspoissaolopäivien lukumäärä on kasvanut edellisestä vuodesta. Sairauspoissaolopäivät maksoivat kunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Koulutuksen poissaolokustannukset maksoivat 173 000,00 euroa ja tapaturmakustannukset 59 651,00 euroa.

Mikä meitä mättää tänä päivänä, kun niin monessa työpaikassa työyhteisö sairastuttaa ihmisiä. Työpaikan tulisi olla yhteisö, jonne on aamulla mukava mennä, ja illalla hyvillä mielin lähteä pois. Työtä tehdään ilolla. Tehdystä työstä tulee hyvä mieli. Tietenkään työ ei aina ole ruusuilla tanssimista. Työssä kuten elämässä yleensä on hyvät ja huonot puolensa.

Näyttää siltä, että tämän päivän ihmisillä ei näytä olevan valmiuksia kestää muutosta ja tressiä. Itse, kun olen saanut olla työelämässä jo yli neljäkymmentä vuotta siitä ajasta yrittäjänä jo 31 vuotta ei ole saanut paljon jouten olla. Joskus tuntuu siltä, että meitä ihmisiä vaivaa työhaluttomuus. Laiskuus ja keplottelu on valttia. Olen monta kertaa miettinyt, että miten työn arvostusta, työllisyttä ja viihtyvyyttä voitaisiin parantaa. Onko meillä liian hyvä sosiaalinen turva - vai mistä se johtuu?

Niin minun piti kirjoitaa talouspolitiikan tervehdyttämisestä. Pirkkalassakin hallituksen olisi välittömästi laadittava tervehdyttämisohjelma, jolla kunnan velkaantumiskierre nopeasti katkaistaan. Talous on tasapainotettava nopeasti, vaikeuksien kasaaminen tuleviin vuosiin on lopetettava. Talouden ongelmat ovat syvät myös Pirkkalassa. Puolitoista vuotta jatkuneen ongelmien vähättelyn ja toimettomuuden seurauksena kunnan talous on syvällä urassa, joka vie kiihtyvällä vauhdilla uuteen lamaan ja työttömyyteen.

Eilen illalla kunnanhallituksessa pohdittiin tilintarkastuskertomuksen vastuuvapauden myöntämistä vuoden 2009 tileistä ja hallinnosta. Tilintarkastaja ei puolla vastuuvapauden myöntämistä teknilliselle lautakunnalle ja eräille johtavissa asemissa oleville virkamiehille.

On aivan oikein, että vihdoinkin joku uskaltaa puuttua kunnassa harjoitettuun toimintakulttuuriin. Tämä käytäntö, mikä täällä on ollut, on nyt tullut tiensä päähän. Nyt pitää laittaa virkamiehet ja päättäjät vastuuseen tekemisistään. Varmasti asia on kova paikka, mutta kuntasektorilla on liiaksi lepsuiltu ja annettu kaiken mennä entiseen malliin. Ehkä tästä voisi kiittää Pirkkalan päättäjänaisia ja miehiäkin, jotka ovat rohkeasti ottaneet asian esille.

Linnakallion alueella ei ole noudatettu lakia julkisista hankinnoista ja valtuuston hyväksymää talousarviota ei ole noudatettu. Sisäinen valvonta ei ole totetunut kyseisen urakan osalta siten, kun sisäisen valvonnan ohjeet edellyttävät. Sitovuustasoja on rikottu ja ylitetty ja hankintalakia on rikottu.

Nähtäväksi jää myöntääkö tarkastuslautakunta vastuuvapauden ja viime kädessä myöntääkö valtuusto. Yleensä vastuuvapauden epääminen perustuu tilintarkastuskertomuksessa tehtyyn muistutukseen. Jos vastuuvapautta ei valtuusto myönnä, valtuuston on päätettävä niistä toimenpiteistä, joita epäämisestä aiheutuu. Lähinnä kysymykseen tulevat korvausvaatimuksen esittäminen tai rikossyytteen nostaminen.

Perustuslain mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Samaa pätee myös luottamushenkilöihin.