EDUSKUNNAN PÄÄTEHTÄVÄ
26.02.2011 Klo 18.33
PIRKANMAAN KIERROKSELLA

Viikko on hurahtanut kuin siivillä. Viime lauantaina päivystettiin 28 asteen pakkasessa Ruovedellä tänään 0 asteen tuulisessa säässä Orivedellä. Tosi liukas oli keli, kun Leevipojan kanssa aamulla lähdettiin kohti Oriveden toria. Pitkät autojonot matkasi kohti Lappia ja jonossa oli jokin joka ei uskaltanut ajaa nopeusrajotusten mukaan vaan oli tientukkona liukkaassa kelissä.

Orivedellä oli taso ja palvelu niinko mie ootinki. Leevi sai kaksi Keskustan komeata vihreää ilmapalloa, jotka sitten karkasivat taivaan tuuliin. Siinä met sitten katsottiin kuinka korkealle ne nousivat yksi räjähti matkalla, mutta toinen lensi yhä korkeammalle ja korkeammalle. Toivottavasti myös Keskustan kannatuskin. Meitä oli torilla suuri joukko keskustan kansanedustajaehdokkaita.

Kaikki on hyvin silloin, ko praatathan elävistä asioista. Muistelhan mennyttä vain pikkusen, ei kuitenkhan liian kauan. Näin meän kielellä sanottuna. Oli mukava tavata erästä ihmistä, joka oli viime kerralla äänestänyt minua ja hänelle oli jäänyt muistiin minun hiihtotyyli umpihangessa. Se oli TV mainos, josta olen saanut paljon hyvää palautetta.

Mikä se aina minua motivoi ja innoittaa yhteiskunnalliseen työhön moni kysyi torilla? Totta on, että vaikutteeni yhteiskunnallisiin tehtäviin sain jo pikku tyttönä maalaistalon vaikutuspiiristä. Omalta osaltani olen ajatellut, että on ehkä jotain yritettävä politiikassa, jotta jonkun elämä helpottuisi. Laman seuraukset työttömyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kautta tunnen yhä edelleen, että niihin voi vaikuttaa jos on tarpeeksi tahtoa.

Olen monta kertaa miettinyt, mitä tekisin työttömyyden ja köyhyyden poistamiseksi. Siihen on vaikea löytää selvää vastausta. Tekemätöntä työtä on paljon, mutta maksajia vähän. On helppo puhua, että kun pääsen eduskuntaan työttömyys vähenee. Mutta ei se niin ole.

Meidän Suomen tilanteen tekee vaikeaksi nimenomaan se, että kaikki ongelmat viime kädessä ovat yleismaailmallisia. Hyvinvointimme tai niukkuutemme ei ole pelkästään oman uutteruutemme varassa. Kilpailijoittemme teollisuuden voima ja raaka-aineita toimittavien kehitysmaiden heikkous määrää ratkaisevasti niin oman kuin teollisuusvaltojen ja kehitysmaiden kansalaisten elintason.

Nämä ongelmat olisivat silti vielä kansallisella yhteistyöllä ja viisauden kasvattamalla hyvällä tahdolla hallittavissa, jos vain ihmiskunnalle suotaisiin aikaa ja kärsivällisyyttä oppia virheistään ja kasvaa kypsään oivallukseen, ettei yksikään kansakunta voi olla terve, niin kauan kuin koko kansainvälinen yhteisömme on rakenteiltaan vääristynyt.

Kiertäessäni Pirkanmaata olen tavannut monen ammatin ihmisiä. Monet ihmiset ovat menettäneet toivonsa sen suhteen, että kykenisivät tekemään mitään taloudellisten ja poliittisten virheiden korjaamiseksi äänestämällä tai keskustelemalla vallassa olevien kanssa.

Yhteiskunnassamme näyttää lisääntyvän niiden ihmisten joukko, joiden työtä leimaa jatkuva paine, kiire ja tressi. Tehtävät vaativat pyöreitä viikkoja eikä ongelmia voi jättää työpaikalle tai toimistoon työajan päätyttyä. Ihmisen elämään kuuluu kuitenkin muutakin kun työ. Tiedämme kaikki, useimmat kokemuksesta, että työ voi olla voimakas ilon ja tyydytyksen lähde, mutta myös raskas kirous. Tulevan yhteiskunnan suurimpia ongelmia saattaa olla valinta, millä perusteilla harvat ja vaativat työpaikat jaetaan monille halullisille. Esimerkkeinä vaikka nämä kansanedustajapaikat.

Näyttää siltä, että sekä yhteiskunta kokonaisuudessaan, että myös talouselämä on havahtunut huomaamaan luonnon säilyttämisen merkityksen. Luonto koko avaruudessaan, metsäpolut ja hiihtoladut, avoin ulappa ja kalaisa lahdenpoukama, oman puutarhan multa ja omasta ikkunasta tulvehtiva raikas aamuilma. On korkea aika ottaa kaikissa laskelmissa huomioon entistä selvemmin myös elämän laadulliset tekijät.

Elämän laadun ei materiaalisena tekijänä mainitsen mielen rauhan ja sisäisen taspainon. Suomalainen perinne asettaa tavoitteeksi hyvän omantunnon, sopusoinnun ihmisen syvimpien tavoitteiden ja hänen saavutustensa välillä. Hyvä omatunto ei kuitenkaa ole helposti saavutettavissa, ei edes silloin kun siveelliset normit tietoisesti asetetaan ohjaamaan ihmisen toimintaa.

Aineellinen perusta ja työ sen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi ei ole sen vuoksi vähemmän välttämätön. Kaikki henkinenkin elämä perustuu aineelliseen. Mutta aineellinen hyvinvointi ja taloudellinen kasvu eivät ole ehdottomia ja lopullisia päämääriä, vaan viime kädessä välineitä suuremman arvon, sanan täydellisessä mielessä inhimillisen elämän toteuttamiseksi.

Niin minunhan piti kertoa, että eduskunnan päätehtävä on lainsäädäntövallan käyttö. Kun koko yhteiskunta rakentuu oikeudelliselle perusteille ja yhä useammat asiat järjestetään lainsäädäntöteitse, on eduskunnan merkitys siten ensiarvoinen. Näin sen vuoksi, että yksilöiden asema on demokraattisessakin yhteiskunnassa varsin erilainen, joten juuri lainsäädännön avulla voidaan poistaa epäkohtia ja päästä yhä suurempaan yhteiskunnaliseen tasa-arvoisuuteen.

Kun eduskunta edustaa kansaa, voidaan yhteiskuntaamme eduskunnan toimesta kehittää kansan enemmistön haluamalla tavalla. Lainsäädäntöaloite tulee tavallisesti hallituksen taholta, mutta eduskunta ratkaisee lain lopullisen sisällön. Myös taloudellisen vallan käyttö on ratkaisevasti eduskunnan käsissä. Kaikista uusista veroista tai jo olemassaolevista verojen korottamisesta tai poistamisesta on säädettävä lailla, joten veroista ei voida päättää ilman eduskunnan suostumusta.

Olen ollut kahdeksan vuotta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lakivaliokunnassa. Siihen valiokuntaan minua aikoinaan ehdotti Tampereen piispa Paavo Kortekangas.

Keskustan tärkein tehtävä on talouden tervehdyttäminen. Keskustan on kyettävä esittämään uskottava ja toteuttamiskelpoinen tervehdyttämisohjelma. Hallituksella ja etenkin valtionvarainministeri Kataisella on vastuu Suomen talouspolitiikasta nyt. Pirkanmaankin tulevaisuus riippuu ensisijaisesti siitä, millaista valtakunnallista politiikka Suomessa harjoitetaan.

Nyt edessä olevat eduskuntavaalit ovat haasteelliset ja mielenkiintoiset. Arvot tässä yhteiskunnassa ovat käntyneet päälaelleen ja ne ovat palautettava entiselleen. Politiikan on palautettava oma kunniansa, muuten tämä ei onnistu. On välttämätöntä, että me kieltäydymme toisten puolueiden syyttelystä ja väärästä vastakkainasettelusta. Politiikan pitää asettaa taloudelle reunaehtoja arvojen palauttamiseksi yhteiskuntaan. Siinä sitä on puolueenjohtajilla tekemistä.




Haluan inhimillisempää Suomea!
19.02.2011 Klo 05.44
ELÄMÄNMAKUISEEN POLITIIKKAN

Hyvinvointivaltiota ovat viime aikoina arvostelleet hyvin erilaisista lähtökohdista edustavat kansalaiset. Arvostelu on ollut hyvin samanlaista. On korostettu hyvinvointivaltiota ja sitä, että on siirryttävä hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa valtio ei ole pääasiallinen hyvinvoinnin tuottaja. On korostettu yksityisten ihmisten, perheiden ja erilaisten vapaaehtoisten yhdistysten sekä järjestöjen vastuuta ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan.

Kuitenkin kaiken hyvinvoinnin keskellä ihmiset on saatava näkemään, että he itse ovat pääasiallisesti vastuussa omasta ja läheistensä hyvinvoinnista. Mutta mitä pitäisi tehdä jos ja kun henkilökohtainen vastuu ei toteudu? Päätöksentekijän on elettävä kansalaisten tasolla , hänen elämäntilanteessaan ja arkipäivässään. Näin ei tänään tapahdu.

Perusturvauudistuksen jämähtäminen on osoitus suomalaisen hyvinvointivaltion rakentajien häpeällisestä välinpitämättömyydestä yhteiskunnan heikompiosaisia kohtaan. Keskustan pitää olla suomalaisen yhteiskunnan "lapin koira", joka ravistelee kansakunnan omaatuntoa.

Perusturvauudistuksen liikkeekkelähtö on välttämätön niin työttömien, eläkeläisten kuin muidenkin väliinputoajien aseman parantamiseksi. Rivakat toimet ovat tarpeen perhepolitiikassa, sillä myös tämän päivän nuorilla aikuisilla on oikeus vanhemmuuteen ja
lasten kasvattamiseen.

Valtion ja kuntien päättäjät vaikuttavat päätöksillään olennaisesti siihen, miten ihmiset ymmärtävät vastuunsa. Vastuun käsiteellä tarkoitan sitä, että ihmiset ymmärtävät, että he ovat ensi sijassa itse vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisestään. Ero on siinä, että monet ihmiset näkevät hyvinvointinsa omana ongelmanaan , toiset ihmiset näkevät sen muiden ihmisten ongelmana.

Kiertäessäni Pirkanmaata nyt 6000 kilometriä Transitin mittarissa hyvnvointiyhteiskunta on suurin puheenaihe, joka puhuttelee kansaa. Lapsiperheitä puhuttelee kotihoidon tuen jatkuvuus, lapsilisät, omaishoidon tuki ja sen laajentaminen ja päivähoito. Monet äidit haluaisivat hoitaa lapsensa kotona, mutta monellakaan heistä ei siihen ole taloudellisesti mahdollista.

Valtion ja kuntien hyvinvointipalvelut perustuvat pyrkimykseen vastata ihmisten tarpeisiin ja heidän mahdollisten ongelmiensa ennakoimiseen. Kyse on siitä, että pyritään löytämään parhaat mahdolliset keinot ihmisten tarpeisiin vastaamiseksi ja heidän ongelmiensa ratkaisemiseksi.

En voi siis hyväksyä sitä politiikkaa, joka johtaa hyvinvointivaltion ja julkisten palvelujen murenemiseen kasvattamalla työttömyyttä ja vähentämällä valtion verotuloja. En voi hyväksyä sitä, että ylikansalliset koulutus-, terveys,- ja hoiva-alan yritykset voivat käyttää julkisten palvelujen yksityistämiseen kaupalliseksi markkinoiksi. Haluan, että lastemme koulutus, vanhuksiemme hoito ja terveudenhuolto määritellään jatkossakin julkisiksi palveluiksi eikä markkinoiksi.

Valtiolla pitää olla oikeus suojella omaa maataloutta ja elintarviketuotantoaan, tarvittaessa myös kauppaa rajoittamalla. Valtiota ei saa pakottaa hyväksymään omille markkinoille esimerkiksi geeniruokaa tai hormonilihaa.

Valtiolla pitää olla oikeus suojella ympäristöä, kunnioittaa ihmisoikeuksia ja tukea omaa kulttuuria. Valtion täytyy saada tarvittaessa tukea omaa tuotantoa työllisyyspoliittisin perustein.

Geenimuunneltu ruoka puhutti myös Idea parkissa järjestetyssä vaalitilaisuudessa. Kysyttiin, mitä mieltä olen siitä. Minusta geenimuunneltu ruoka on uhka Suomen maanviljelijöille. Enkä usko siihen kaupalliseen väitteeseen, että se on puolustus maailman nälkäongelmaan. Maailman nälkä johtuu jakeluongelmista ja voimavarojen jaosta eikä ruuan puutteesta.

Geenimuunnellut tuotteet eivät ole mikään ratkaisu kehitysmaiden ruuantarpeisiin koska tekniikka suuntautuu vientituotteisiin kuten puuvillaan ja tupakkaan eikä paikallisiin kulutustuotteisiin.

Geenimuuntelun, jossa kasvin ominaisuuksia muunneellaan lisäämällä ylimääräinen geeni, on tarkoitus lisätä kasvin vastustuskykyä ja parantaa sen laatua. Toisten lajien, jopa eläinten geenien lisäämisellä kasviin on ennalta tuntemattomia seurauksia ja mahdollisesti rajuja vaikutuksia koko ekosysteemiin.

Aloitin otsikolla haluan inhimillisempää Suomea. Haluatko Sinä muutosta? Jos haluat, sinun kannattaa lukea tämä kirjotus loppuun. Monet meistä kansalaisista ovat pettyneitä nykyisiin päättäjiin. Työttömyys ja syrjäytyneisyys lisääntyvät. Köyhät köyhtyvät ja heikommat syrjäytetään. Kaikki pannaan tuntemaan itsensä syylliseksi syrjäytymiseensä.

Kansanedustajaehdokkaana haluan Suomen, jossa talous ja rahoitus ovat vain välineitä ihmisen hyvinvointia varten. Haluan Suomen, jossa vallitsee yhteenkuuluvuus paikallisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. Kutsun kaikkia Pirkanmaalaisia ihmisiä tekemään työtä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, poliittisen ja taloudellisen muutoksen puolesta.

Monet ihmiset ovat menettäneet toivonsa sen suhteen, että ei voi vaikuttaa. Olen toista mieltä. Perinpohjainen muutos taloudellisessa, poliittisessa ja arvojärjestelmässä on tänään välttämätön. Poliittisten virheiden korjaaminen on nyt ajankohtainen. Ja se tapahtuu vain äänestämällä.

Tänään lähden Ruovedelle vaalitilaisuuteen, joka alkaa kello 11-13 linja-autoasemalla. Ulkona voi olla pieni pakkanen, mutta sehän ei haittaa pohjoisen ihmistä. Laulun sanoin lopetan tämän, pohjan poika ei pelkää kun toisten tähden taistella saa.



KESKUSTA HEIKOMMAN ASIALLA
10.02.2011 Klo 04.41
RAILIN PERIAATTEET

Matkaa maakunnassa on taittunut nyt yli 4000 kilometriä. Päivät Pirkanmaata kiertäessämme ovat venyneet jopa kaksitoista tuntisiksi. On ollut mukavaa kierrellä ja kuunnella ihmisten tuntoja maakunnassa. Ilmakin on ollut suosiollinen, mitä nyt pienet lumipyryt, pakkaset ja tuulet ovat vähän haitanneet matkaa. Meillä Sirpan kanssa on kuitenkin ollut "lysti ajella" tiet ovat kuta kuikin hyvät. Monin paikoin tiet ovat olleet niin kapeat, että on joutunut peruutusvaihteella ajamaan jopa kilometrin.

Kiitos kaikille Teille, joita olemme saaneet tavata matkamme varrella, kiitos neuvoista ja kiitos yhteydenotoista. Ne ovat tarpeellisia. Taas jaksaa! Matka jatkuu tänään maakunnassa. Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Kiviniemi toivoi, että me kansanedustajaehdokkaat jalkaannumme kentälle tätä työtä nyt tehdään huhtikuun 16 päivään saakka.

Minun lähtökohdat ovat, että arvostan ihmisten vapautta, itsenäisyyttä, omatoimisuutta, kekseliäisyyttä sekä ennen kaikkea yritteliäisyyttä. Suvaitsevaisuus, ajatuksen vapaus ja perusarvojen kunnioitus kuuluvat keskustalaiseen arvomaailmaan. Keskusta tahtoo edistää ihmisten yhteistyötä ja yhteenkuuluvuutta sekä vastuuta lähiyhteisöstä ja heikommassa asemassa olevista. Nämä ovat ne periaatteet joita haluan noudattaa päätöksenteossa.

Minulle oikeudenmukaisuus tarkoittaa, että julkisen vallan tehtävä ja velvollisuus on turvata kansalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet elämänsä rakentamiseen. Tämä on edellytys ihmisarvoiselle elämälle. Haluan korostaa ihmisen vastuuta itsestään sekä tukea mahdollisuutta omalla työllä vaurastumiseen. Apua tarvitsevia, heikommassa asemassa olevia ja syrjäytyneitä pitää kannustaa ja tukea yhteisin varoin ja ponnistuksin pysymään elämässä kiinni.

Valtion ensisijainen tehtävä on kansakunnan sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden ylläpitäminen sekä kansalaisten perusoikeuksien ja yhtäläisen oikeusturvan takaaminen. Valtion on huolehdittava siitä, ettei korostunut taloudellinen tai etujärjestövalta vääristä yhteiskuntaa vahvimpien eduksi. Vallankäytön on oltava avointa ja vallankäyttäjät vaihdettavissa.

Talous luo edellytykset hyvinvoinnille ja toimeentulolle. Taloudelliseen toimintaan vaikuttavat erilaiset arvot, vastakkaiset edut ja käsitykset tulevaisuudesta. Toimivan talouden ydin on yrittäjyys niin toiminnan muotona kuin elämänasenteenakin. Julkisen vallan yksi tärkeä tehtävä on edistää yrittäjyyttä ja huolehtia siitä, ettei kilpailuolosuhteita vääristetä. Yrittäjällä on oltava mahdollisuus taloudelliseen onnistumiseen.

Uusiutumattomia luonnonvaroja on kukin sukupolvi oikeutettu käyttämään vain, mikäli korvaa käyttämänsä osuuden seuraaville polville sellaisella tiedolla ja teknologialla, joka auttaa elämään sovussa luonnon kanssa. Luonto käy niukaksi maailmassa, jossa väkiluku kasvaa räjähdysmäisesti. Siksi omavarainen ruokaturvallisuus ja puhdas vesi ovat arvokkain kansallisvarallisuutemme osa, jonka arvo tulevaisuudessa vain kasvaa.

Suomalaiset ovat vuosisatojen aikana luoneet elinvoimaisen elintarviketoiminnan ja maailman pohjoisimman maatalouden, joka tuottaa oman väestön tarvitsemat peruselintarvikkeet. Julkisen vallan tehtävä on luoda edellytykset kannattavalle maataloudelle ja muulle maaseudun yrittämiselle koko maassa,

Haluan kehittää Suomesta yhteiskunnan, jossa maaseutu palvelee koko Suomea ja kaupungit kaikkia suomalaisia. Vuorovaikutuksessa maaseutu-ja kaupunkikulttuuri tuottavat sekä taloudellisesti että inhimillisesti parhaan yhteiskunnan.

Minulta on kysytty vaalikierroksella, etää mikä se Suomalainen suunta on? Suomen on oltava sekä itsenäinen kansakunta että kansainvälinen yhteisön aktiivinen ja yhteistyökykyinen jäsen. Talouden, turvallisuuden ja ympäristön vaatimukset edellyttävät kasvavaa taloudellista ja poliittista yhteistyötä kansojen kesken. Suomen on vaikutettava jämäkästi siellä, missä tehdään suomalaisia koskevia päätöksiä.

Jatkossakin Suomen on huolehdittava hyvistä suhteista kaikkien maiden ja erityisesti naapurimaiden kanssa. Suomen etujen mukaista on pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana ja ylläpitää uskottavaa, itsenäistä ja yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustuslaitosta. Perinteisillä puolueettomuuspolitiikan linjauksilla Suomi voi parhaiten turvata kansakunnan vapauden ja itsenäisyyden.

Aloitin otsikolla keskusta heikomman asialla. Päätän tämän blogini siihen, että kuitenkin meidän tärkeä kansallinen voimanlähde on kristillinen usko ja siitä kumpuava käsitys jokaisen ehdottomasta ihmisarvosta, pyrkimys yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja lähimmäisenrakkauden korostaminen vihan ja itsekkyyden vastapainona. Keskusta-aate on ihmisyysaate, jolle se rakentaa ihmisen kehityksen henkisiä, sosiaalisia ja aineellisia edellytyksiä. Unohtaa ei saa köyhän asiaa.



KAIKUJA PIRKANMAALTA
05.02.2011 Klo 07.02
VAALI-INTOA RIITTÄÄ JA KENTÄLLÄ TAPAHTUU

Sattuman summa. Viime keväänä eräät pyysivät minua asettumaan ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Perusteluina, että nyt tarvitaan sinunlaisia kansanedustajia. Hetkeäkään en epäröinyt, kun mietin päätöstäni. Unelmani on ollut jo 1960 luvulta se, että joskus pääsisin kansanedustajaksi.

Eduskuntavaaleihin lähteminen on aina kuitenkin iso päätös, joka vaatii kovaa työtä, rahaa, asettaa itsensä toisten tarkastelun kohteeksi, taustajoukkojen tukea, kannustusta, ideoita ja perheen tukea. Ehdokkuus on kuitenkin mielenkiintoinen haaste. Se on upea elämänkokemus tavata monenlaisia ihmisiä maakunnissa.

Monissa vaaleissa mukana olleena tiedän, että eivät ihmiset äänestä jos ei ole nähnyt tai ei tunne ihmistä. Senpä tähden olen aloittanut vaalikampanjani kiertämällä Pirkanmaata. Muutamia kuntia on kierretty ja tavattu ihmisiä. Kampanja vaatii rahaa, joten täytyy tarkkaan laskea minne eurot sijoittaa. Tämä kiertäminen on sittenkin halvempaa kuin mainostaminen lehdissä. Hyvä ehdokas ei kerää ääniä jos kukaan ei tiedä hänestä.

Näiltä nettisivuilta löytyy tavoitteitani ja saavutuksiani. Olen yrittänyt haastaa kaikki ihmiset ja ehdokkaat keskusteluun politiikan ja päätöksenteon arvoista ja etiikasta. Keskustan politiikan ja vaalitavoitteidemme on perustuttava oman Alkion aatteemme kulmakiville. Tämän päivän Suomessa on erittäin suuri sosiaalinen tilaisuus Alkion ajamille köyhän asialle, ihmisten itsensä kehittämiselle, yhteisvastuulle ja sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle.

Yhteiskunta ja ihminen ilman arvoja on yhteiskyvytön. Siksi haluan nostaa aatteet ja kestävät arvot takaisin yhteiskunnalliseen päätöksenteon perustaksi. Erityisen vakavana koen ihmisten itsekkyyden ja piittaamattomuuden. Santeri Alkio teki paljon työtä terveiden ja raittiiden elämäntapojen puolesta, koska nuoriso oli turmeltumassa. Alkio korosti ihmisten itsenä kehittämisen tarvetta ja erityisesti sen hyvän jalostamista joka meissä jokaisessa ihmisessä on.

Tämän päivän arvot ovat muuttuneet erittäin koviksi ja itsekkäiksi. Pidetään jopa oikeana ja oikeutettuna sitä, että hyvin toimeentulevat ihmiset ottavat päältä oman etunsa piittaamatta jääkö muille mitään. Itsekkyydestä kertoo lasten pahoinvointi. Vanhemmat katsovat liian usein oikeaksi toteuttaa omia tarpeitaan lasten tarpeet sivuuttaen. Vanhemilta on hukkunut vastuu lapsista ja tärkeästä kasvatustehtävästä. Tehtyjen tutkimusten mukaan lapsilla on erityisen suuri aikuisten ihmisten ajan nälkä. Vanhemilla ei ole riittävästi aikaa lapsille. Nyt on todella arvokeskustelun aika.

Keskustan vaaliteema on ASIAA. Keskusta haluaa puhua ihmisille elintärkeistä asioista, kun ihmiset juuri sitä meiltä ehdokkailta odottavat. Keskustan tärkein tavoite täytyy olla palauttaa usko kansanvaltaan. Keskustan on puututtava oikeistolaisen politiikan ja yltiöpäisen vapaan kilpailun tuomiin suuriin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kansan kahtiajakoon ja ihmisten eriarvoisuuden huimaan nousuun. Tämä kapitalistinen politiikka palvelee vain vahvemman etuja.

Politiikan on otettava oikea paikkansa yhteiskunnan kehityksen ohjaajana eikä vain tyydyttävä vahvistamaan etujärjestöjen ja pääomien vaatimuksia. Muuten kansanvallalta putoaa kokonaan pohja pois. Nämä ovat niitä ajatuksia ja kaikuja jota olen saanut kuulla kiertäessäni Pirkanmaata. Maaseudulta palvelut ovat kadonneet. Edes linja-auto ei enää kulje monissakaan paikoissa. Äänestäjät ihmettelevät miten pääsee äänestämään, kun linja-auto ei kulje ja taksilla tulee niin kalliiksi.

Kuitenkin hyvinvoinnin keskeinen taloudellinen lähtökohta on korkeassa työllisyydessä ja siinä, että työn tuottavuuden lisääntyessä syntyy uutta jaettavaa. Hyvinvointivaltio on perustunut jatkuvaan talouskasvuun. Sen pahin uhka on siinä, ettei perinnäistä palkkatyötä enää löydy kaikille ja että julkisen vallan rahahanat ehtyvät.

On tultu vaiheeseen. Vaikka tuotantoa lisätään, työllistettyjen määrä vähenee joka ammattiryhmässä. Kansantuote kasvaa, mutta työpaikkoja on entistä harvemmalla. Pieni- ja keskituloisia verotetaan niin ankarasti, että lapsiperheelle, jonka vanhemmat käyvät työssä, saattaa jäädä vähemmän varoja elämiseen kuin toimeentulotuen ja muiden tulonsiirtojen varassa olevalle perheelle.

Monien mielestä työnteko ei ole riittävän kannustava vaihtoehto sosiaaliturvan varassa elämiseen verrattuna. Arvion mukaan noin 600000-700000 suomalaista joutuu turvautumaan jonkilaiseen sosiaaliseen apuun, ja 300000-400000 kotitaloutta saa toimeentulotukea.

Yhteiskunnallisen murroksen jatkuessa hyvinvointivaltio joutuu kipeiden kysymysten eteen. Voidaanko etuudet ja palvelut jakaa kaikille tarpeeseen tai varallisuuteen katsomatta?

Keskustapuolueen ihmisyys on kuitenkin enemmän kuin taloudellista järkevyyttä ja oman edun tavoittelua. Se toteutuu ensisijaisesti ihmisten luonnollisessa vuorovaikutuksessa, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisessa ja siinä, että voi olla jollekulle avuksi. Siihen sisältyy pyyteetöntä tarvetta jakaa omastaan, kantaa vastuuta yhteisistä asioista ja muiden ihmisten elämästä.

Ihmiset elää mielikuvien maailmassa myös mainonnassa. Mitä hienompi vaaliesite ja lupaukset sitä enemmän ihmiset tuntuvat uskovan niihin. Itse tein oman vaaliesitteen se on tavallinen. En lupaa mitään, mutta parhaani teen ihmisten hyväksi, niin kuin olen tehnyt monet vuodet kunnallispolitiikassa. Minusta puolueita ei tarvitsi ollenkaan vaan ihmisiä, jotka ajavat ihmisten asioita.

Mielikuva koskee myös politiikkaa, jossa ihmisille pyritään myymään mielipiteitä ja näkemyksiä. Jos he eivät halua niitä ostaa, vika ei tietenkään ole järjestelmässä tai ajattelutavassa, pitää vain markkinoida paremmin.

Entäs sitten jos ihmisillä onkin luontainen taju siitä, että kaiken ei tule olla myymistä ja ostamista? Inhimillinen toiminta on myös yhdessä tekemistä, auttamista, vastaanottamista, hoitamista ja oppimista. Ehdokkaana olo on samanlaista. Aina oppii uutta. Ja nyt transitin nokka kohti Kylmäkoskea.