AVOIMUUS JA VASTUULLISUUS
01.06.2011 Klo 21.57
TÄMÄKÖ ON TARKOITUS?

Nyt elämme politiikassa mielenkiintoista aikaa. Uutisista tuli juuri tieto, että maan hallitusneuvottelut ovat epäonnistuneet ja Katainen jatkaa uusia neuvotteluja mahdollisesti myös Keskustan kanssa. Eduskunnalle selostetut ja julkisuuteen kerrotut tiedot politiikan linjoista ovat niin yleisellä tasolla, ettei niistä saa mitään tuntumaa siihen, mihin Kataisen hallitus tosiasiassa pyrkii.

Tulevalla hallituksella on vastuu Suomen talouspolitiikasta nyt ja tulevaisuudessa. Talous on tasapainotettava nopeasti, vaikeuksien kasaaminen tuleviin vuosiin on lopetettava. Ja talous on tasapainotettava siten, että syntyneeseen tilanteeseen syyttömät kansalaiset eivät joudu kohtuuttomasti kärsimään. Tämä edellyttää ennen muuta tiukkaa, mutta samalla ehdottoman oikeudenmukaista raha- ja tulopolitiikkaa. Verotuksen tulee olla sosiaalisesti oikeudenmukainen ja sen tulee kannustaa yrittämistä. ALV:n korotus ei ole oikeaa veropolitiikkaa ainakaan yrittäjien mielestä.

Keskustalle on tärkeä nyt se, että Keskusta omalta osaltaan pitää portit auki joka suuntaan hallitusratkaisua mietiessään. Kannattaa asettaa erilaisia hallitusvaihtoehtoja toistensa edelle eikä sulkea joitakin vaihtoehtoja tykkänään pois. Parasta olisi jos Keskusta ja Perussuomalaiset olisivat hallituksessa mukana.

Jos hallitusneuvotteluissa Katainen epäonnistuu hänen pitäisi jättää paikkansa ja maassa tulisi järjestää ennenaikaiset vaalit. Vai onko parempi, että Katainen on pääministeri ja Keskusta ja Perussuomalaiset jatkaa asiallista ja tiukkaa oppositiopolitiikkaansa ja toimii niin että hallituksen virheet eivät kaatuisi koko kansan maksettavaksi.

Tänä iltana Tampereen Seutukuntien valtuutetut ja virkamiehet olivat "Seututreffeillä" Kangasalla. Seutujohtaja, Kangasalan valtuuston puheenjohtaja ja Tampereen pormestari puhuivat kauniita sanoja seutuhallituksen työstä. Pormestari puhui kuinka tärkeää tämä seutuyhteistyö on. Seutuyhteistyön puoltavissa puheissa korostetaan, että olemme yhdessä rakentamassa tulevaisuutta omalla seutukunnalla.

Minusta kyllä tuntuu, että Tampere ja kuntien virkamiehet ovat puuhaamassa yhdistymistä yhtenäiseksi hallinto- ja talousalueeksi. Tämä hanke on ollut vireillä jo viisi vuotta ja Tampere vie kun pässiä narusta muita seutukuntia.

Pienten kuntien talous on tuttua kädestä suuhun - menoa. Kuntien menot ovat suuret. Rahaa ei jää investointeihin, joita tulevaisuudessa ja jo nyt tarvittaisiin. Pikkukuntien suurena uhkana on koko ajan tuloveroprosentin nousu ja siltikin talous on tiukoilla. Pirkkalankin kysymys on suuresti siitä, että tahdommeko Pirkkalan olevan tulevaisuudessa itsenäinen, kasvava ja menestyvä kunta vai luovutammeko.

Hyvän yhteiskunnan rakentamisessa päästään samaan tulokseen eri teitä. Jotkut poliitikot innostuvat hoitamaan yhden ryhmän asioita.Toiset poliitikot tähyilevät tulevia sukupolvia. Kolmannet poliitikot etsivät yhteiselämän pelisääntöjä moraalisesta oikein toimimisesta, tämän hetken ratkaisujen tekemisestä eettisten periaatteiden pohjalta. Hyvä näin, kunhan ainoana päämääränä ei ole oma tai oman ryhmän etu.

Ihmisen luovuttamaton arvo ja kohtuullisuus, kyllä niistä on yhteiskunnallisen päätöksenteon mittareiksi. Ja itse asiassa omankin hyvän elämän mittareiksi. Tältä paikalta ja tämän hetkisellä ymmärrykselläni en pysty kaikkia yhteyksiä näkemään ja tuskin ymmärtämäänkään mitä politiikassa tapahtuu. Seutuyhteistyön mukaan kaiken on oltava kehittyvää ja kasvavaa, niin, kukapa meistä on valmis luopumaan yhtään saavutetuista eduista ja elintasosta.