Haluan inhimillisempää Suomea!
19.02.2011 Klo 05.44
ELÄMÄNMAKUISEEN POLITIIKKAN

Hyvinvointivaltiota ovat viime aikoina arvostelleet hyvin erilaisista lähtökohdista edustavat kansalaiset. Arvostelu on ollut hyvin samanlaista. On korostettu hyvinvointivaltiota ja sitä, että on siirryttävä hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa valtio ei ole pääasiallinen hyvinvoinnin tuottaja. On korostettu yksityisten ihmisten, perheiden ja erilaisten vapaaehtoisten yhdistysten sekä järjestöjen vastuuta ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan.

Kuitenkin kaiken hyvinvoinnin keskellä ihmiset on saatava näkemään, että he itse ovat pääasiallisesti vastuussa omasta ja läheistensä hyvinvoinnista. Mutta mitä pitäisi tehdä jos ja kun henkilökohtainen vastuu ei toteudu? Päätöksentekijän on elettävä kansalaisten tasolla , hänen elämäntilanteessaan ja arkipäivässään. Näin ei tänään tapahdu.

Perusturvauudistuksen jämähtäminen on osoitus suomalaisen hyvinvointivaltion rakentajien häpeällisestä välinpitämättömyydestä yhteiskunnan heikompiosaisia kohtaan. Keskustan pitää olla suomalaisen yhteiskunnan "lapin koira", joka ravistelee kansakunnan omaatuntoa.

Perusturvauudistuksen liikkeekkelähtö on välttämätön niin työttömien, eläkeläisten kuin muidenkin väliinputoajien aseman parantamiseksi. Rivakat toimet ovat tarpeen perhepolitiikassa, sillä myös tämän päivän nuorilla aikuisilla on oikeus vanhemmuuteen ja
lasten kasvattamiseen.

Valtion ja kuntien päättäjät vaikuttavat päätöksillään olennaisesti siihen, miten ihmiset ymmärtävät vastuunsa. Vastuun käsiteellä tarkoitan sitä, että ihmiset ymmärtävät, että he ovat ensi sijassa itse vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisestään. Ero on siinä, että monet ihmiset näkevät hyvinvointinsa omana ongelmanaan , toiset ihmiset näkevät sen muiden ihmisten ongelmana.

Kiertäessäni Pirkanmaata nyt 6000 kilometriä Transitin mittarissa hyvnvointiyhteiskunta on suurin puheenaihe, joka puhuttelee kansaa. Lapsiperheitä puhuttelee kotihoidon tuen jatkuvuus, lapsilisät, omaishoidon tuki ja sen laajentaminen ja päivähoito. Monet äidit haluaisivat hoitaa lapsensa kotona, mutta monellakaan heistä ei siihen ole taloudellisesti mahdollista.

Valtion ja kuntien hyvinvointipalvelut perustuvat pyrkimykseen vastata ihmisten tarpeisiin ja heidän mahdollisten ongelmiensa ennakoimiseen. Kyse on siitä, että pyritään löytämään parhaat mahdolliset keinot ihmisten tarpeisiin vastaamiseksi ja heidän ongelmiensa ratkaisemiseksi.

En voi siis hyväksyä sitä politiikkaa, joka johtaa hyvinvointivaltion ja julkisten palvelujen murenemiseen kasvattamalla työttömyyttä ja vähentämällä valtion verotuloja. En voi hyväksyä sitä, että ylikansalliset koulutus-, terveys,- ja hoiva-alan yritykset voivat käyttää julkisten palvelujen yksityistämiseen kaupalliseksi markkinoiksi. Haluan, että lastemme koulutus, vanhuksiemme hoito ja terveudenhuolto määritellään jatkossakin julkisiksi palveluiksi eikä markkinoiksi.

Valtiolla pitää olla oikeus suojella omaa maataloutta ja elintarviketuotantoaan, tarvittaessa myös kauppaa rajoittamalla. Valtiota ei saa pakottaa hyväksymään omille markkinoille esimerkiksi geeniruokaa tai hormonilihaa.

Valtiolla pitää olla oikeus suojella ympäristöä, kunnioittaa ihmisoikeuksia ja tukea omaa kulttuuria. Valtion täytyy saada tarvittaessa tukea omaa tuotantoa työllisyyspoliittisin perustein.

Geenimuunneltu ruoka puhutti myös Idea parkissa järjestetyssä vaalitilaisuudessa. Kysyttiin, mitä mieltä olen siitä. Minusta geenimuunneltu ruoka on uhka Suomen maanviljelijöille. Enkä usko siihen kaupalliseen väitteeseen, että se on puolustus maailman nälkäongelmaan. Maailman nälkä johtuu jakeluongelmista ja voimavarojen jaosta eikä ruuan puutteesta.

Geenimuunnellut tuotteet eivät ole mikään ratkaisu kehitysmaiden ruuantarpeisiin koska tekniikka suuntautuu vientituotteisiin kuten puuvillaan ja tupakkaan eikä paikallisiin kulutustuotteisiin.

Geenimuuntelun, jossa kasvin ominaisuuksia muunneellaan lisäämällä ylimääräinen geeni, on tarkoitus lisätä kasvin vastustuskykyä ja parantaa sen laatua. Toisten lajien, jopa eläinten geenien lisäämisellä kasviin on ennalta tuntemattomia seurauksia ja mahdollisesti rajuja vaikutuksia koko ekosysteemiin.

Aloitin otsikolla haluan inhimillisempää Suomea. Haluatko Sinä muutosta? Jos haluat, sinun kannattaa lukea tämä kirjotus loppuun. Monet meistä kansalaisista ovat pettyneitä nykyisiin päättäjiin. Työttömyys ja syrjäytyneisyys lisääntyvät. Köyhät köyhtyvät ja heikommat syrjäytetään. Kaikki pannaan tuntemaan itsensä syylliseksi syrjäytymiseensä.

Kansanedustajaehdokkaana haluan Suomen, jossa talous ja rahoitus ovat vain välineitä ihmisen hyvinvointia varten. Haluan Suomen, jossa vallitsee yhteenkuuluvuus paikallisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. Kutsun kaikkia Pirkanmaalaisia ihmisiä tekemään työtä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, poliittisen ja taloudellisen muutoksen puolesta.

Monet ihmiset ovat menettäneet toivonsa sen suhteen, että ei voi vaikuttaa. Olen toista mieltä. Perinpohjainen muutos taloudellisessa, poliittisessa ja arvojärjestelmässä on tänään välttämätön. Poliittisten virheiden korjaaminen on nyt ajankohtainen. Ja se tapahtuu vain äänestämällä.

Tänään lähden Ruovedelle vaalitilaisuuteen, joka alkaa kello 11-13 linja-autoasemalla. Ulkona voi olla pieni pakkanen, mutta sehän ei haittaa pohjoisen ihmistä. Laulun sanoin lopetan tämän, pohjan poika ei pelkää kun toisten tähden taistella saa.